SURVIVALETEN: PEMMICAN

Podcasts over eten
February 18, 2021
ETEN IN DE RUIMTE
February 24, 2021
June 15, 2021

TWEEDE DRUK VAN TREK!

Hoera, de tweede druk van mijn boek Trek is uit! Over eten op reis in heden en verleden, van pelgrims tot padvinders, vrachtschepen tot vliegtuigen. Mét […]
June 1, 2021

ETEN VAN AZTEEKSE SOLDATEN

Geen wielen of paarden, wél legers, handelaren en pelgrims: bij de Azteken was reizen alom vertegenwoordigd. En dus ook: eten onderweg. Binnen de samenleving bestond een […]
April 20, 2021

ETEN UIT DE NATUUR: MIGRANTEN IN NOORD-NEDERLAND

Etnoloog Carolina Verhoeven van Stichting Culinair Erfgoed Centrum beheerde jarenlang het Culinair Historisch Museum in Haulerwijk, Friesland en werkt nu aan een groot project – en […]
April 13, 2021

BANANEN OP DE FIETS

Het is tegenwoordig standaard dat wielerploegen een eigen diëtist en kok meenemen naar de koers. Die zorgen ervoor dat de renners genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen […]
Pemmican, Wikipedia Commons

Met een energiereep, bakje instantnoedels en wat nootjes kom je een reisdag wel door. Ook in het verleden bestonden veel handige producten waarmee je onderweg snel een maaltijd of snack in elkaar kon draaien. Eetschrijfster Demet Güzey noemt er in Food on foot, A History of Eating on Trails and in the Wild (2017) een heel stel. Stukjes gedroogde slang in het China van tweeduizend jaar geleden, yakboter en theebladeren die met wat water tot een energiedrank werden gemaakt in Tibet, en johnnycake (maïsbrood) als standaard reismaal van Noord-Amerikaanse kolonisten. De oorspronkelijke bewoners van de vs en Canada overleefden tijdens lange trektochten op ‘pemmikan’ of ‘pemmican’: een zeer calorierijk mengsel van dierlijk vet, gemalen gedroogd vlees en gedroogd fruit.

Europese bonthandelaren proeven pemmikan voor het eerst (1874-1880),  University of British Columbia Library, Wikipedia Commons.

Later gingen ook ontdekkingsreizigers en poolreizigers niet op pad zonder flinke porties pemmikan. Soldaten kregen soms ook het hoogcalorische, lichte energievoedsel mee. In de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) bijvoorbeeld:

Brits Noodrantsoen met pemmikan en cacaopasta (1899), Wikipedia Commons.

Het internet zou het internet niet zijn als je inmiddels niet vele videos over hoe pemmikan te maken zou hebben. En inderdaad: van historisch (in kostuum!) tot een zelfverklaard foodnerd die dit ‘ultimate survival food’ maakt tot hippe meisjes en de originele manier van de Cree in Canada. Op al die filmpjes kun je zien hoe je zelf vlees droogt en dat mengt met vet en gedroogde bessen. Pas wel op: het is geen light tussendoortje! Alleen te eten tijdens lange wandelingen, dus.

Screenshot van de pemmikanvideo van Youtuber Townsend

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF: