SURVIVALETEN: PEMMICAN

Podcasts over eten
February 18, 2021
ETEN IN DE RUIMTE
February 24, 2021
February 26, 2021

TREINKOK RUFUS ESTES

Fornuizen met rekjes die schuivende pannen moesten voorkomen, stapels borden en een hele wand aan ijskastjes. Je kunt er je kont nauwelijks keren en toch werd […]
February 24, 2021

ETEN IN DE RUIMTE

De eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin, had de twijfelachtige eer om op 12 april 1961 als eerste tussen de sterren te eten. De vloeibare […]
February 17, 2021

KIP VOOR OP REIS IN 1553

Het leukste en raarste recept voor op reis staat in Dat playsant hoofken vā recepten (Antwerpen, 1553), een zogenaamd sekretenboek, boeken vol ‘geheimen’. Van recepten voor […]
February 15, 2021

ETEN IN DE BUS IN CHINA

Ik ben groot fan van de recepten van Emma de Thouars. Ze is gefascineerd door de Aziatische keukens – vooral de Chinese – en maakt die […]
Pemmican, Wikipedia Commons

Met een energiereep, bakje instantnoedels en wat nootjes kom je een reisdag wel door. Ook in het verleden bestonden veel handige producten waarmee je onderweg snel een maaltijd of snack in elkaar kon draaien. Eetschrijfster Demet Güzey noemt er in Food on foot, A History of Eating on Trails and in the Wild (2017) een heel stel. Stukjes gedroogde slang in het China van tweeduizend jaar geleden, yakboter en theebladeren die met wat water tot een energiedrank werden gemaakt in Tibet, en johnnycake (maïsbrood) als standaard reismaal van Noord-Amerikaanse kolonisten. De oorspronkelijke bewoners van de vs en Canada overleefden tijdens lange trektochten op ‘pemmikan’ of ‘pemmican’: een zeer calorierijk mengsel van dierlijk vet, gemalen gedroogd vlees en gedroogd fruit.

Europese bonthandelaren proeven pemmikan voor het eerst (1874-1880),  University of British Columbia Library, Wikipedia Commons.

Later gingen ook ontdekkingsreizigers en poolreizigers niet op pad zonder flinke porties pemmikan. Soldaten kregen soms ook het hoogcalorische, lichte energievoedsel mee. In de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) bijvoorbeeld:

Brits Noodrantsoen met pemmikan en cacaopasta (1899), Wikipedia Commons.

Het internet zou het internet niet zijn als je inmiddels niet vele videos over hoe pemmikan te maken zou hebben. En inderdaad: van historisch (in kostuum!) tot een zelfverklaard foodnerd die dit ‘ultimate survival food’ maakt tot hippe meisjes en de originele manier van de Cree in Canada. Op al die filmpjes kun je zien hoe je zelf vlees droogt en dat mengt met vet en gedroogde bessen. Pas wel op: het is geen light tussendoortje! Alleen te eten tijdens lange wandelingen, dus.

Screenshot van de pemmikanvideo van Youtuber Townsend

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF: