ETEN VAN AZTEEKSE SOLDATEN

ETEN UIT DE NATUUR: MIGRANTEN IN NOORD-NEDERLAND
April 20, 2021
TWEEDE DRUK VAN TREK!
June 15, 2021
June 15, 2021

TWEEDE DRUK VAN TREK!

Hoera, de tweede druk van mijn boek Trek is uit! Over eten op reis in heden en verleden, van pelgrims tot padvinders, vrachtschepen tot vliegtuigen. Mét […]
April 20, 2021

ETEN UIT DE NATUUR: MIGRANTEN IN NOORD-NEDERLAND

Etnoloog Carolina Verhoeven van Stichting Culinair Erfgoed Centrum beheerde jarenlang het Culinair Historisch Museum in Haulerwijk, Friesland en werkt nu aan een groot project – en […]
April 13, 2021

BANANEN OP DE FIETS

Het is tegenwoordig standaard dat wielerploegen een eigen diëtist en kok meenemen naar de koers. Die zorgen ervoor dat de renners genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen […]
April 7, 2021

KOREAANS BLIKVOER

Het conservenblik is een uitvinding uit het leger. En dat militaire blikvoer ligt weer aan de basis van de Koreaanse budae-jjigae, met knakworst, smac en corned […]

Geen wielen of paarden, wél legers, handelaren en pelgrims: bij de Azteken was reizen alom vertegenwoordigd. En dus ook: eten onderweg.

Pochteca kooplieden vervoeren handel (cacaobonen?), Florentijnse Codex

Binnen de samenleving bestond een speciale klasse van militair getrainde handelaren. Deze pochteca vervoerden bijzondere en waardevolle producten als cacaobonen van en naar hoge priesters en leden van de adel. Ze legden lange afstanden af, in kano’s of lopend.


Ook gewone soldaten waren veel op pad. De strijders van het leger vormden de ruggengraat van de Azteekse samenleving en werden voor ze aan het werk gingen flink getraind in militaire scholen, telpochcalli (letterlijk: huis van de jonge mannen). Bewapend met schild, spies, lans of knots (macuahuitl) werden ze in het hele rijk gevreesd.
Gevaarlijke vechter of niet: na een tijdje krijgt iedereen honger. Voor onderweg namen de mannen daarom voedsel van huis mee, meestal bereid door hun vrouwen of moeders. Een standaardpakket bestond uit een combinatie van gebakken maïstortilla’s, getoaste maïskorrels, gedroogd vlees (meestal kalkoen), gemalen bonen, gedroogde chili’s, chiazaad, amarant en honing. Met wat water konden de soldaten er snel een maaltje van maken.

Azteekse vrouw bereidt maïs, Florentijnse Codex

Het meegebrachte rantsoen was onvoldoende als de mannen ver van huis gingen, daarom bestond er een goed georganiseerd systeem: alle veroverde steden in het Azteekse rijk waren verplicht voedsel te verbouwen voor het leger. Boodschappers renden vooruit om de stad te waarschuwen als het leger arriveerde: dan moest er genoeg eten klaarstaan. Volgens bronnen van de Spaanse conquistadores aten 8000 strijders maar liefst 7600 kilo maïs per dag.

Strijders in het Azteekse leger, Codex Mentoza.

Cacaobonen waren zeer waardevol bij de Azteken en slechts uitverkozenen hadden toegang tot cacaodrank. Strijders hadden door hun bijzondere status geluk: ook zij hadden een speciale positie waardoor ze cacao mochten drinken. De bonen werden voor vertrek gemalen en tot balletjes of schijven gedrukt, om zo makkelijk mee te nemen. Op pad mengden de vechters wat van het spul met water en gedroogde chili. Zonder honing of suiker had de drank weinig weg van onze warme choco – overigens geliefd bij Amerikaanse soldaten tijdens de Wereldoorlogen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Cacaodrank, Codex Borgia.

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF:

Literatuur

  • Sophie D. Coe en Michael D. Coe, The true History of Chocolate (1996)
  • Manuel Aguilar-Moreno, Handbook to Life in the Aztec World (2007)