ETEN IN DE BUS IN CHINA

AVONTUUR OP JE BORD?
February 11, 2021
KIP VOOR OP REIS IN 1553
February 17, 2021
February 26, 2021

TREINKOK RUFUS ESTES

Fornuizen met rekjes die schuivende pannen moesten voorkomen, stapels borden en een hele wand aan ijskastjes. Je kunt er je kont nauwelijks keren en toch werd […]
February 24, 2021

ETEN IN DE RUIMTE

De eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin, had de twijfelachtige eer om op 12 april 1961 als eerste tussen de sterren te eten. De vloeibare […]
February 19, 2021

SURVIVALETEN: PEMMICAN

Met een energiereep, bakje instantnoedels en wat nootjes kom je een reisdag wel door. Ook in het verleden bestonden veel handige producten waarmee je onderweg snel […]
February 17, 2021

KIP VOOR OP REIS IN 1553

Het leukste en raarste recept voor op reis staat in Dat playsant hoofken vā recepten (Antwerpen, 1553), een zogenaamd sekretenboek, boeken vol ‘geheimen’. Van recepten voor […]
Ik ben groot fan van de recepten van Emma de Thouars. Ze is gefascineerd door de Aziatische keukens – vooral de Chinese – en maakt die toegankelijk via haar instagramprofiel en kookboek Amazing Asia. Emma is daarbij dol op reizen en heeft warme herinneringen aan snacks tijdens lange Chinese busritten.

“Als Chinezen reizen nemen ze súperveel eten mee. Tassen vol brioches en marsen mee in de bus, emmers met gefrituurde kip voor in de trein. Daar delen ze ook heel veel uit, ik kreeg bijna elke reis wel iets lekkers van een medereiziger. Tijdens stops kopen ze nog meer snacks bij de verkopers op straat. Die staan klaar met gegrild vlees op stokken, geroosterde doppinda’s en – vooral in Sichuan – gefrituurde of gebakken aardappels, soms met chili-olie. Die krijg je geserveerd in kartonnen ronde bakjes, met een satéprikker erbij om ze te eten.”

“Mijn lievelingsherinnering? Dat zijn de reizen per bus, in China. Bij vertrek, ook al om 6 uur ’s ochtends, staan vrouwen met enorme stoommanden vol baobroodjes, gevuld met varkensvlees en Chinese bieslook. We kochten er de eerste keer tien, zodat we het er de hele ochtend mee konden doen, maar om zeven uur waren ze natuurlijk al op.”

Emma: “Bakjes noedels worden ook veel langs de kant van de weg verkocht. Gewoon koud en dan met de saus onderin en dan als je het eet moet je het zelf doorroeren. Heerlijk!”

“Als ik vanuit Nederland op reis ga neem ik meestal mijn eigen eten mee. Wraps van Libanees brood met tofu en sperzieboontjes – naar recept van Priya Krishna in Indian-ish – of een wit of bruin bolletje met gebakken ei en tomaat. Op z’n Chinees natuurlijk, met Shaoxing rijstwijn en lente-ui.”
Ook heel lekker voor thuis:

Bolletjes met ei en tomaat à la Emma*
(voor 2 personen)

  • 2 trostomaten
  • 2 bosuien
  • 4 eieren
  • ½ theel. fijn zeezout
  • 2 eetl. Shaoxing rijstwijn
  • 2 eetl. neutrale olie
  • 2 zachte bolletjes (wit of bruin)
  • 2 el mayonaise

Emma: “Omdat het zo’n simpel gerecht is, is het van groot belang dat je het ei perfect bakt. Het moet luchtig en zacht zijn en in geen enkel geval droog. Wil je het recept verdubbelen? Houd dan 1½ tot 2 minuten aan voor het ei.”

Snijd de tomaten in blokjes van 2 bij 2 centimeter.
Snijd de bosui in dunne ringen.
Breek de eieren boven een grote kom waarin je genoeg ruimte hebt om goed te klutsen. Breng op smaak met ¼ theelepel zout en de Shaoxing rijstwijn en kluts flink met een garde, tot het ei goed luchtig is, circa 30 seconden.
Verhit 1 eetlepel neutrale olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Doe het ei in de pan. Schuif wanneer je ziet dat het ei op sommige plekken begint te stollen rustig met een pannenlikker of pollepel over de bodem van de pan. Blijf dit 30 tot 60 seconden doen tot al het ei gestold is. Ga in ieder geval niet als een gek staan roeren. Doe het ei een paar seconden voordat je denkt dat het gaar is terug in de kom waarin je het net geklutst hebt en roer nog even door.
Draai het vuur hoog, voeg 1 eetlepel neutrale olie toe en een paar seconden later de tomaten. Breng op smaak met ¼ theelepel zout en bak 30 tot 60 seconden. De tomaten hoeven alleen warm te worden, je wilt niet dat ze te zacht zijn.
Doe de tomaten bij het ei en roer door elkaar.
Snijd de bolletjes open, smeer de mayonaise erop en verdeel de tomaten en ei over de broodjes. Maak af met de gesneden bosui. Eet direct op of pak in aluminiumfolie en neem mee op reis.

*Het recept voor ei en tomaat komt uit Emma’s boek: Amazing Asia.

Emma de Thouars is receptenschrijfster voor oa. Allerhande en Crisp. In september 2020 verscheen haar eerste kookboek bij Nijgh Cuisine: Amazing Asia. Volgende zomer verschijnt Emma’s volgende, compleet vegetarische, kookboek. Lees ook mijn interview met haar in Het Parool.

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF: