ODE AAN DELPHER

WIJN IN DE ORIENT-EXPRESS
March 17, 2021
RECEPT PARMENTIER 2.0
March 26, 2021
June 15, 2021

TWEEDE DRUK VAN TREK!

Hoera, de tweede druk van mijn boek Trek is uit! Over eten op reis in heden en verleden, van pelgrims tot padvinders, vrachtschepen tot vliegtuigen. Mét […]
June 1, 2021

ETEN VAN AZTEEKSE SOLDATEN

Geen wielen of paarden, wél legers, handelaren en pelgrims: bij de Azteken was reizen alom vertegenwoordigd. En dus ook: eten onderweg. Binnen de samenleving bestond een […]
April 20, 2021

ETEN UIT DE NATUUR: MIGRANTEN IN NOORD-NEDERLAND

Etnoloog Carolina Verhoeven van Stichting Culinair Erfgoed Centrum beheerde jarenlang het Culinair Historisch Museum in Haulerwijk, Friesland en werkt nu aan een groot project – en […]
April 13, 2021

BANANEN OP DE FIETS

Het is tegenwoordig standaard dat wielerploegen een eigen diëtist en kok meenemen naar de koers. Die zorgen ervoor dat de renners genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen […]

Oh oh oh, wat zou ik moeten zonder Delpher. De gratis onlinedatabase van miljoenen gedigitaliseerde kranten (van 1618 tot 1995), tijdschriften en boeken heeft me, sinds het bestaan in 2014, ongelofelijk geholpen in mijn onderzoeken voor scripties, artikelen en boeken. Ook in Trek had nooit zoveel mooie en grappige citaten kunnen zetten zonder de site.

Picknickende dames in badpak en bikini, Nederlands-Indië (1946), Fotocollectie Dienst voor Legercontacten Indonesië

Door Delpher wist ik dat je in Nederlands-Indië eind 19e eeuw ‘pic-nic mandjes’ uit Japan, veldtafels, thermosflessen en andere ‘pic-nic artikelen’ kon kopen. Dat treinreizigers op zoek naar koosjer eten vanaf 1926 in Nederlandse stationsrestauraties koosjere broodjes kaas en vlees konden kopen, en dat Louis Couperus in 1921 als speciaal correspondent voor de Haagsche Post per stoomschip naar Batavia reisde en de kombuis en voorraadkamers bezocht. (‘Het is fenomenaal, alles wat de varende mensch meent noodig te hebben om dertig dagen zijns levens door te brengen aan boord van een schip, dat hem voert over de deinende golven! Wanneer komen wij ooit tot “simple life”? De wijnkelders glooien met rissen flesschen uit voor mijn verbaasde blik en verzuchting: neen, tot “simple life” komen wij nog niet!’).

Ik vond er een verslag van de eerste reis van de Oriënt Express in 1883 en een advertentie voor de eerste stewardessen en stewards van de KLM, in 1935 en 1937 (‘Het is niet alleen het serveeren van een kopje koffie aan de passagiers, neen, het is veel meer. De stewardess moet een perfecte gastvrouw zijn’).

Vlucht met Boeing 747 naar Rome van Schiphol, stewardess schenkt koffie in (1971), Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief.

In welk jaar kon je voor het eerst softijs eten in Nederland? Wat serveerden de eerste Italiaanse restaurants van Amsterdam? Hoe kookte je een aubergine in 1970? Voor al deze vragen dirigeer ik je graag naar Delpher. Ook leuk als je wilt weten wat muziekrecensenten vonden van de Beatles (‘Nozems met pony haar en luidruchtige muziek’), of je opa of oma ooit in een krant heeft gestaan en hoe afspraakjes werden gemaakt vóór Tinder.

O ja, ook heerlijk om in te snuffelen: de gedigitaliseerde edities van Allerhande en de Kampioen. Lees ook dit artikel uit de Volkskrant over Delpher.

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF: