PRIMUS EN FIKKIE STOKEN

TREINKOK RUFUS ESTES
February 26, 2021
SCHUITJE VAREN, THEETJE DRINKEN
March 5, 2021
June 15, 2021

TWEEDE DRUK VAN TREK!

Hoera, de tweede druk van mijn boek Trek is uit! Over eten op reis in heden en verleden, van pelgrims tot padvinders, vrachtschepen tot vliegtuigen. Mét […]
June 1, 2021

ETEN VAN AZTEEKSE SOLDATEN

Geen wielen of paarden, wél legers, handelaren en pelgrims: bij de Azteken was reizen alom vertegenwoordigd. En dus ook: eten onderweg. Binnen de samenleving bestond een […]
April 20, 2021

ETEN UIT DE NATUUR: MIGRANTEN IN NOORD-NEDERLAND

Etnoloog Carolina Verhoeven van Stichting Culinair Erfgoed Centrum beheerde jarenlang het Culinair Historisch Museum in Haulerwijk, Friesland en werkt nu aan een groot project – en […]
April 13, 2021

BANANEN OP DE FIETS

Het is tegenwoordig standaard dat wielerploegen een eigen diëtist en kok meenemen naar de koers. Die zorgen ervoor dat de renners genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen […]

Fotograaf Vincent van den Hoogen maakte drie fotoreportages voor mijn boek Trek. We voeren samen een hele dag mee op een marineschip om te kijken hoe koks blauwe hap (Indische rijsttafel) klaarmaken, bezochten een megacatering waar vele vliegtuigmaaltijden vandaan komen en speelden een avond padvindertje rond een kampvuur met Scouting Phoenix. Over fikkies stoken en koken in de natuur weet ook Vincent veel te vertellen.

Scouting Phoenix Amsterdam – Vincent van den Hoogen

“Ik moest laatst, toen het zo sneeuwde, weer denken aan mijn jeugd. Ik heb twee broers en mijn vader nam ons vaak mee naar buiten, de natuur in. Toen er een flink pak sneeuw lag gingen wij, met een oud tentje, de bossen in. Tent opzetten, sneeuwballengevechten, sneeuwpoppen maken: we waren de hele dag bezig. Er ging een primuusje* en steelpannetje mee, waar we sneeuw in smolten voor thee en knakworstjes in opwarmden.

Ook op kampeervakantie naar Frankrijk ging de primus altijd mee. Als standaard Hollands gezin namen we veel aardappels en blikken voor drie à vier weken mee. Wel kochten we elke dag vers brood – zoals waarschijnlijk veel Nederlandse kinderen waren mijn eerste Franse woorden du pain en des croissants.

Vincent van den Hoogen

Toen ik zelf kinderen kreeg kampeerden we ook altijd in de zomer. We kozen als het even kon speciaal campings uit waar je een vuurtje mocht stoken. Daar roosterden we dan een kippetje boven, of een stukje zalm, en we grilden paprika’s en maïskolven op roostertjes. We legden stokjes in het vuur om ze tot houtskool laten worden als krijtjes voor de kids. En als toetje waren er uiteraard marshmallows.”

Vincent van den Hoogen

Familievakantierecept van Vincent: “Koop een houten doosje camembert rustique, met zo’n geruit doekje erin. Dat laat je op een vuurtje smelten en dan heb je boterzachte kaasfondue. Stokbroodje erin dopen en niets meer aan doen.”

* Primus is de merknaam voor de eerste en bekendste draagbare brander op petroleum. Dat brandertje zou onmisbaar blijken in de kampeerdecennia. Lees er meer over in mijn boek.

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF: