Houd je van lezen? En van eten en koken? Sla dan twee vliegen in één klap! Er bestaan een heleboel romans waar eten een grote rol in speelt. Ik ben dol op Rode rozen en tortilla’s en las laatst een aardig boek over het leven van Frida Kahlo. En afgelopen week dook ik de Zuid-Afrikaanse keuken in, met het soms kneuterige, maar ook heel spannende Recepten voor liefde & moord van Sally Andrew.
Hoofdpersonage Tannie Maria is in eerste instantie een beetje een antiheld. Ze heeft een receptencolumn en is verder vooral bezig het bakken van beskuit en taarten. Als haar column wordt veranderd in een lezersbrievenrubriek veranderen dingen. Tannia Maria geeft advies met recepten – ze laat eenzame mensen samen koken, heelt liefdesverdriet met koekjesbakken en leert een verlegen boer het hart van een meisje te veroveren met koken. En… ze raakt verwikkeld in een moordmysterie.
Zowel een spannend boek als een grote liefdebetuiging aan eten. Eten werkt als troost, als middel om mensen samen te brengen en om harten te veroveren. Tannie Maria is constant koffie aan het zetten en taarten aan het bakken . Ze eet zelf veel, maar geniet er nog meer van om eten aan anderen te geven – een machtige chocoladetaart of verse druiven, alles gaat in haar tupperwarebakjes mee de wereld in.
Het doet me een beetje denken aan een liedje van de band Katzenjammer: Cherry pie. Het refrein is een recept voor kersentaart. Niet zomaar een kersentaart. Een kersentaart die harten kan veroveren.
Goed. Weer terug naar Zuid-Afrika.
In Recepten voor liefde & moord zijn ook recepten uitgewerkt. Veel vlees, veel zoetigheid. Ik wil de honing-toffee slangentaart nog graag maken, maar begon met de bobotie. Ik had dat maar één keer eerder gegeten, van een knorrpakje in een studentenhuis. Niet zo’n succes. Maar deze is heerlijk, vonden ook mijn huisgenoten. Er gaat een enorme hoeveelheid specerijen in (ga echt even naar de Toko of Turkse winkel om die te kopen, het kost weinig en is sowieso fijn om in huis te hebben). De Zuid-Afrikaanse keuken is een heel interessante mix-keuken, met invloeden uit Europa, Indonesië en India – vandaar al die rozijnen. Ik liet de rozijnen eruit en serveerde er geen plakjes banaan, vruchtenchutney en rijst met honing, boter, rozijnen en kaneel bij, want het gerecht is al erg machtig en zoet. In plaats daarvan maakte ik basmatirijst met kurkuma, sperziebonen met knoflook en citroen en de tomaten- en komkommerslaatjes uit het boek.
Bobotie
Custard
Laat de rozijnen wellen in heet water en zet ze opzij.
Doe de specerijen in een kleine kom en meng ze door elkaar.
Fruit de uien in de boter in een grote pan tot ze van kleur beginnen te veranderen. Voeg de knoflook, verse gember en het specerijenmengsel toe en bak alles een minuut of twee.
Voeg het gehakt toe en bak het rul tot het verkleurt. Voeg de geraspte wortel toe en haal de pan van het vuur.
Roer de overige ingrediënten er door. Voeg het ei als laatste toe zodat het niet al kan stollen.
Schep het vlees in een rechthoekige ovenschaal (ongeveer 15×25 cm en minstens 4 cm hoog).
Maak de bovenlaag. Klop de eieren los en voeg de melk, creme fraiche, zout, azijn en geraspte citroenschil toe. Meng alles goed door elkaar. Giet de custard over het vlees in de schaal. Steek de citroen- of laurierblaadjes in de bobotie, zodat enkel de topjes nog zichtbaar zijn.
Bak 20-25 minuten op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.
Sally Andrew, Recepten voor liefde en moord, Uitgeverij Orlando