Smulpaap: Braziliaanse crunch

Recepten voor liefde & moord
July 28, 2017
365 dagen ZONDER pakjes
January 16, 2018

Drie weken lang was ik in Brazilië. Een van de hoogtepunten was de lunch in een arbeidersbuurt van Rio de Janeiro. Bar do Joia, met betegelde vloer en posters met blote meiden uit de jaren negentig aan de muur, is zo geliefd dat toen de eigenaar stierf, zijn stamgasten het café opkochten. Zo kon weduwe Dona Alaide voor ze blijven koken. Zij staat nog steeds in de keuken, de eigenaren zitten elke dag aan een lange tafel aan het eind van de zaal. De rest van het café is vol lunchende mensen uit kantoren en werkplaatsen in de buurt. En dat lunchen doen ze een stuk beter dan wij met onze boterham met kaas: woensdag staat er een rij voor de feijoada (zwarte bonen met verschillende delen van het varken), de rest van de week eet je er kip met cassave, omelet met sardientjes of paio (varkensworst) met bruine bonen en couve (bladgroente). Van low-carb heeft niemand hier nog gehoord, dus er komt ook rijst en farofa op tafel – beide onmisbaar in de Braziliaanse keuken. Farofa is krokant gebakken cassavemeel en moet snel ook op Nederlandse borden een plekje krijgen. Het geeft namelijk crunch en dat maakt een gerecht in een klap spannender, denk maar aan het korstje van een wienerschnitzel of gebakken uitjes en seroendeng op nasi. Farofa is ook nog glutenvrij, dus helemaal hip verantwoord. Je koopt cassavemeel in de toko (ook te vinden als maniok flour).

Laat de creativiteit zijn loop: je kunt farofa met van alles maken. De simpelste variant heeft alleen wat boter, maar ui, knoflook, spek en bakbanaan zie je ook vaak. Ik geef een recept voor farofa met ei. Eet er zwarte bonen bij (liefst zelf geweekt en gekookt) en geroerbakte boerenkool – dat komt het dichtst bij de Braziliaanse couve. Vleeseters nemen er rookworst bij en niet-lowcarbers rijst.

 

Farofa met ei (farofa de ovo)

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el boter
  • 3 eieren
  • 200 gram cassavemeel (toko)
  • handje bladpeterselie

Bereiding
Snijd de ui in dunne ringen en snijd de knoflook fijn. Verhit een koekenpan en bak de ui zachtjes in de boter. Voeg na 5 minuten de knoflook en wat zout toe en bak mee.
Kluts de eieren los met wat zout en peper en giet in de pan. Laat al roerende stollen tot er kleine stukjes omelet ontstaan.
Voeg beetje bij beetje het cassavemeel toe en bak op laag vuur al roerende tot het flink kleur heeft en lekker knapperig is, dat kan best lang duren – een minuut of 10, 15. Hak de peterselie fijn en meng door de farofa. Breng op smaak met zout en peper.

Kool op z’n Braziliaans

Ingrediënten

  • 250 gram boerenkool
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie

Bereiding
Snijd de boerenkool in dunne reepjes (of neem voorgesneden boerenkool, al is die net wat dunner dan ik bedoel). Snijd de ui in snippers en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de boerenkool in porties toe terwijl je blijft omscheppen.
Serveer knapperig of voeg wat water toe en smoor onder een deksel voor een zachtere versie. Breng op smaak met peper en zout.

 

Dit artikel verscheen 28 november in Het Parool