Recept spinazie-paprikaprutje met knapperige kikkererwten

Recept briljante bonen
March 14, 2017
Koffiefestival & recept Portugese biefstuk met koffie-roomsaus (bife a cafe)
March 19, 2017

Mochten jullie dat vroeger, je eten prakken en mengen? Ik geloof niet dat ik er vroeger zo’n behoefte aan had – bovendien aten we niet vaak een agv’tje (aardappelen-groenten-vlees, weet je wel). Maar laatst maakte ik vier verschillende dingen en merkte ik dat ik het op mijn bord allemaal door elkaar aan het gooien was. Extra lekker! Dus hierbij: een ode aan het prakken en mengen! Maar dan geen agv’tje, maar een soort Grieks/Midden-Oosterse versie met spinazie, paprika, kikkererwten en trahanas. 

Het begon op de zaterdagse Noordermarkt. Daar staat een Australische-Griekse mevrouw die allemaal vreselijk lekkere Griekse spullen verkoopt. Ik haalde er al feta, spinazie-fetataart en olijfolie. Na één keer geweest te zijn, herkent ze je alle volgende keren en altijd heeft ze tijd voor een praatje. Met de net gekochte olijfolie in mijn hand viel mijn blik op een zak met spul dat op bulgur leek. Het was een beetje als bulgur, vertelde de mevrouw, maar toch anders. Je eet het als ontbijt met wat kaas, of gewoon puur. Een Griekse vriend vertelde later dat het meer als (winter-)soep gegeten wordt. Het spul heet frementy (in het Engels dan), de soep trahanas. Of het spul heet zelf trahanas, daar kom ik niet zo achter. Wie het weet, vertel het me! IMG_1141
Ik kookte het met een beetje water en zout, dan wordt het na een minuut of 5 een soort dikke pap. Best lekker, niet vreselijk bijzonder. Gewoon een goede basis om lekkere dingen bij te eten. Zoals dit spinazie-paprikaprutje en geroosterde kikkererwten.

Recept spinazie-paprikaprutje met knapperige kikkererwten (2 pers)

  • IMG_1140klein (of half) blik kikkererwten
  • 2 el olijfolie
  • zout, komijn, koriander, chilipoeder
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 el tomatentpuree of 2 verse tomaten
  • 1 zak spinazie (gewassen)
  • olijfolie, zout, komijn, koriander

Maak eerst de kikkererwten: verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kikkererwten af met water en laat ze uitlekken. Meng ze met wat olijfolie en spreid ze uit over een ovenplateau. Zet in de oven tot ze knapperig zijn (zo’n 20 minuten); schep ze af en toe om.
Laat ze een beetje afkoelen en meng met specerijen naar smaak. (Je kan natuurlijk ook meteen een groot blik maken en de kikkererwten bewaren als snack!)

Maak ondertussen het spinazie-paprikaprutje. Snijd de ui in halve ringen, de knoflook fijn en de paprika in lange, dunne repen. Bak de ui zachtjes in een hapjespan of grote koekenpan in olijfolie. Voeg na zo’n 5 minuten de knoflook en paprika toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomaat toe (snijd in stukken als je verse neemt) en warm even mee. Haal uit de pan en bewaar.
Veeg de pan eventueel schoon met keukenpapier en zet het vuur hoog. Bak de spinazie in olijfolie; voeg steeds een nieuw handje toe.
Doe het paprikamengsel terug in de pan en breng op smaak met zout, komijn en koriander.
Serveer met de kikkererwten.

Ik at hier dus frementy bij, maar rijst, bulgur, brood kan er ook bij. Of houdt het low-carb en neem meer kikkererwten en nog een salade (met feta of zo).
Verder deed ik er golden amazingsauce bij, gezien op de instagram van Britse kookboekenschrijfster Elly Curshen. Het is iets tussen mijn geliefde tahinsaus (tahin, water, citroen en soms yoghurt) en humus in, want er gaan kikkererwten, tahin, olijfolie, water, citroen, knoflook, kurkuma en marmite door. Bij gebrek aan marmite nam ik een drupje sojasaus (ook vol umami).
O ja, en ik had ook nog wat tomaten dus daar maakte ik salade van, met flink wat dragon.
Zo, en dan mengen maar! Of niet, wat wij wilt.IMG_1144

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook rondleidingen over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.