Recept briljante bonen

4x pasta uit Rome
March 2, 2017
Recept spinazie-paprikaprutje met knapperige kikkererwten
March 17, 2017

Smaken waarderen moeten we allemaal leren, alleen onze voorkeur voor zoet is aangeboren. Vooral bitter vinden we eerst niet lekker (koffie!), maar ook aan andere nieuwe smaken en texturen moeten we wennen. Ik dacht eraan toen ik zaterdag bonen aan het maken was. Linzen vond ik vroeger altijd wel lekker, kikkererwten ook wel. Met bonen deed je me nooit zo’n plezier, maar nu vind ik ze heerlijk. Vooral de Afrikaanse bonen die ik een tijdje geleden in een klein tentje in Brussel at en ook de bonen die ik zaterdag maakte. Ik probeerde ze te laten smaken zoals die in het Afrikaanse restaurantje. Dat lukte niet, maar lekker werden ze toch. 

Best grappig trouwens, dat ik drie jaar geleden zes maanden in de Afrikaanse buurt in Parijs woonde (bij metro chateau rouge, zie foto’s onder) maar daar nooit in één van de Afrikaanse eetplekjes binnen ben gestapt. Het was altijd vrij intimiderend: helemaal vol met alleen mannen.p1010926

P1010930

Pas nu, toen ik in de Brusselse Afrikaanse buurt was (Matonge in Elsene), at ik in een Afrikaans tentje. Goed, er zat ook maar één iemand anders, en de eigenaresse/kok was ontzettend aardig. We aten misschien wel de lekkerste witte bonen ooit: in een saus van ui, knoflook, tomaat en heel veel olie. Verder op de foto: gebakken bakbanaan (zó lekker! Wel erg zoet), gestoomde cassave, gegrilde vis, rijst en zelfgemaakte pittige saus. En gember-ananassap, waarvan het eerste slokje erg lekker was, maar waarvan een heel flesje wel heel intens bleek. IMG_0943

Overigens had Mario hetzelfde gevoel over bonen; hij vond ze vroeger ook niet zo lekker. Wel een verschil is dat je ze in Brazilië élke dag krijgt, en meestal hetzelfde (zwarte bonen in veel zwart vocht, waardoor rijst en vlees ook nat en zwart werden – blijkbaar een moeilijk punt bij kinderen). Nu vindt hij ze wél lekker, vooral dit recept:

Ik maakte mijn versie met zwarte-ogenboontjes, tomaat, wat wortel en paprika en dragon. Ik ben niet zo goed in vooruitdenken en had geen tijd meer om zelf bonen te weken dus nam uit blik. Maar volgende keer ga ik wel gedroogde proberen dus als je dat wilt, doe het vooral! Zet dan de bonen een nachtje in de week en kook ze voor je ze bij de groenten toevoegt.
Het is een hoofdgerecht voor twee personen, eet er bijvoorbeeld wat rijst en/of gebakken broccoli bij. Als je meer andere dingen eet, kan het ook als bijgerecht voor 4. Komt ie: IMG_1129.jpg

Recept briljante bonen  – zwarte-ogenboontjes met van alles lekkers (2 pers)

  • 1 flinke ui of 2 kleine uien
  • 3 tenen knoflook (of 2 als ze erg groot zijn)
  • halve wortel
  • halve rode paprika
  • 1 à 2 peperoncini
  • 2 verse tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik zwarte-ogenboontjes (of witte bonen)
  • handje verse dragon
  • genoeg olijfolie, zout

Snijd de uien in flinters, de knoflook in kleine stukjes, de wortel in halve dikke plakjes en de paprika in stukjes.
Verhit in een hapjespan zo’n 3 el olijfolie. Bak de ui 5 tot 10 minuten op laag vuur, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de knoflook en wortel toe en bak op wat hoger vuur. Voeg na een minuut of 5 de paprika toe. Snijd de peperoncini fijn en de tomaten in stukjes. en tomatenpuree toe en bak mee. Voeg allemaal toe, breng op smaak met zout en laat zachtjes pruttelen.
Giet de bonen af, spoel af wat water en laat even uitlekken. Voeg toe in de pan en warm door – voeg misschien nog wat olijfolie toe.
Snijd de dragon klein (maar niet helemaal fijn) en serveer bovenop.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook rondleidingen over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.