Koffiefestival & recept Portugese biefstuk met koffie-roomsaus (bife a cafe)

Recept spinazie-paprikaprutje met knapperige kikkererwten
March 17, 2017
Spaghetti met snijbiet, room en walnoten
March 24, 2017

Afgelopen weekend was ik op het Amsterdamse Coffee Festival. Het was een hele nieuwe wereld voor me. Ik ben zeer gesteld op koffie en heb wel mijn voorkeuren, maar dit ging veel verder. Je kon verschillende bonen en verschillende methoden proeven, bij een heleboel verschillende tentjes. Het inspireerde me om later in Brussel een gerecht te maken dat ik in Lissabon heb gegeten. Bife a cafe – biefstuk met koffiesaus! 

Eerst terug naar het festival. Ik proefde er kattenpoepkoffie. Je weet wel, het beestje loewak (lijkt helemaal niet op een kat trouwens) dat koffiebesjes eet en ze heerlijk gefermenteerd uitpoept. Het best van het best, schijnt. Deze was trouwens diervriendelijk, – in die sector schijnt nu ook alweer allemaal ellende te zijn van dieren in hokjes, maar deze lopen vrij rond. Ik proefde de koffie voor het eerst, en denk dat ik er nog niet helemaal klaar voor ben. Het werd als slow filter coffee gezet, waar ik überhaupt geen fan van ben (ik vind het gewoon veel te slappe koffie). Toen ik het eenmaal proefde vond ik het dus slappe koffie, maar verder niets.
Verder proefde ik espresso’s van twee verschillende bonen, waar ik wél verschil proefde (een was lekker pittig, de ander vervelend zuur – maar dat zal ik wel niet mogen zeggen) en waagde ik me aan cappuccino van havermoutmelk (of Oaty, dat klinkt natuurlijk hipper). Ik keek naar een kampioenschap koffie proeven, proefde hele groene Japanse thee en wat hippe sapjes.
Al met al interessant, maar het werd me duidelijk dat de koffiewereld een totaal andere is dan de kook/eetwereld en dat ik nog een vreselijk groentje ben. Ik moet er maar eens induiken, dus!

Goed, nu naar mijn recept. Afgelopen zomer was ik in Portugal en daar at ik onder andere bife a cafe, volgens de gids van de stadsrondleiding een specialiteit van Lissabon, maar ik zag hem nauwelijks op de kaart. De laatste avond ging ik ernaar op zoek en ja, ik vond hem! Denk je dat koffiesaus veel te heftig is bij iets hartigs, dan kan ik je zorgen wegnemen. Je gebruikt maar een klein beetje, waardoor je een prettig bitter accentje in je roomsaus krijgt, maar niets overheersends. IMG_8374

Recept biefstuk met koffie-roomsaus (2 pers.)

  • 2 biefstukjes
  • 2 el roomboter
  • een scheutje port en/of rode wijn
  • 1 sterke espresso
  • 4 el dikke crème fraîche
  • peper, zout

Haal de biefstukken uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Verwarm dan de boter in een koekenpan, zout de biefstuk en bak hem. Hoe lang dat moet houdt van de dikte af en hoe rood je hem wil, ik neem voor een middeldikke zo’n 3 minuten per kant.
Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Doe de port en/of rode wijn en de espresso in de pan en roer het bakvet erin los. Laat een beetje inkoken en doe dan de crème fraîche erbij. Roer en breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Serveer de biefstuk met de saus. Eet op goed-Portugese wijze friet en rijst erbij of doe zoals ik: aardappel en broccoli uit de oven.IMG_8370IMG_1163

Trouwens:

  • Als je voor de goed-Portugese wijze gaat moet je eigenlijk ook drie keer zoveel saus maken.