VEGETARISCH OP REIS

CANTINIERES IN HET LEGER
March 8, 2021
NOMADEN IN CENTRAAL-AZIE
March 12, 2021
June 15, 2021

TWEEDE DRUK VAN TREK!

Hoera, de tweede druk van mijn boek Trek is uit! Over eten op reis in heden en verleden, van pelgrims tot padvinders, vrachtschepen tot vliegtuigen. Mét […]
June 1, 2021

ETEN VAN AZTEEKSE SOLDATEN

Geen wielen of paarden, wél legers, handelaren en pelgrims: bij de Azteken was reizen alom vertegenwoordigd. En dus ook: eten onderweg. Binnen de samenleving bestond een […]
April 20, 2021

ETEN UIT DE NATUUR: MIGRANTEN IN NOORD-NEDERLAND

Etnoloog Carolina Verhoeven van Stichting Culinair Erfgoed Centrum beheerde jarenlang het Culinair Historisch Museum in Haulerwijk, Friesland en werkt nu aan een groot project – en […]
April 13, 2021

BANANEN OP DE FIETS

Het is tegenwoordig standaard dat wielerploegen een eigen diëtist en kok meenemen naar de koers. Die zorgen ervoor dat de renners genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen […]

We zitten midden in de week zonder vlees. Een goede aanleiding om te kijken naar reizende vegetariërs in het verleden. Hoe zorgden zij voor een vleesloos menu?

Veganistische vliegtuigmaaltijd op een vlucht van El Al in 2014, Wikipedia

Zoals ik in mijn hoofdstuk in Trek over koosjer eten onderweg schrijf: reizen terwijl je een bepaald dieet volgt brengt allerlei obstakels met zich mee. Je moet je beter voorbereiden, want kun er niet altijd vanuit gaan dat je onderweg geschikt eten vindt. Voor Joodse reizigers betekende dat eeuwenlang dat ze op zoek moesten naar Joodse huishoudens om te overnachten; in de 20e eeuw kwamen er ook speciale gidsjes met koosjere restaurants en speciale koosjere reizen.

Vegetariërs moesten eveneens op zoek naar oplossingen. Historicus Dirk-Jan Verdonk schrijft in zijn – overigens van harte aan te raden –boek Dierloos. Een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland (2019)over reizende vleesmijders in het verleden. Na een reis aan boord van de Holland-Amerikalijn van Rotterdam naar New York in 1912 klaagde een vegetariër: ‘In Amerika aankomend, hadden we het gevoel ondervoed te zijn.’ En passagiers op stoomschepen naar Nederlands-Indië schreven te dat ze tijdens de reis werden ‘doodgegooid met eieren.’

Serveerwagen op het dek van een HAL-schip. Persoonlijke collectie Cees Zevenbergen.

In 1920 publiceerde tijdschrift de Vegetarische Bode van de Nederlandse Vegetariërsbond juist positieve reisverhalen van lezers. Meneer en mevrouw Ehrbecker reisden in de eerste klas van schip Koningin der Nederlander van de Stoomvaartmaatschappij Nederland en vonden de vegetarische opties uitstekend. Ook handig: door een speciaal dieet aan boord hadden ze zich niet zo overeten als hun medepassagiers: ‘Men moet nl. weten, dat men aan boord weinig meer doet dan slapen, op ’n lange stoel liggen en eten, lang, lekker en veel, te veel vaak.’

Reclame KLM (1950), Fotocollectie Van de Poll, Nationaal Archief.

KLM begon vanaf 1947 met het serveren van vegetarische maaltijden in de lucht, die je van tevoren diende te bestellen. Op veganistische opties moest men nog lang wachten.

Air India was in 1948 de eerste vliegtuigmaatschappij die niet-Europese maaltijden ging aanbieden, met op alle vluchten vegetarische opties. Allard Pierson

Inmiddels is het steeds makkelijker om onderweg vlees te mijden. In Trek lees je over speciale vegetarische maaltijden in het Nederlandse leger en bij de scouting. Maar hoewel het in Nederland op de meeste plekken geen enkel probleem is om geen vlees te eten, weten vegetariërs hoe ingewikkeld het is dierloos te eten in sommige andere landen. Over doodgegooid met eieren zullen de meesten goed mee kunnen praten.

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, OF: