WELKOM!

Rust ruig, Tony
June 14, 2018
BOUILLONKOEKJES
January 25, 2021
February 26, 2021

TREINKOK RUFUS ESTES

Fornuizen met rekjes die schuivende pannen moesten voorkomen, stapels borden en een hele wand aan ijskastjes. Je kunt er je kont nauwelijks keren en toch werd […]
February 24, 2021

ETEN IN DE RUIMTE

De eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin, had de twijfelachtige eer om op 12 april 1961 als eerste tussen de sterren te eten. De vloeibare […]
February 19, 2021

SURVIVALETEN: PEMMICAN

Met een energiereep, bakje instantnoedels en wat nootjes kom je een reisdag wel door. Ook in het verleden bestonden veel handige producten waarmee je onderweg snel […]
February 17, 2021

KIP VOOR OP REIS IN 1553

Het leukste en raarste recept voor op reis staat in Dat playsant hoofken vā recepten (Antwerpen, 1553), een zogenaamd sekretenboek, boeken vol ‘geheimen’. Van recepten voor […]

Welkom op mijn TREK-pagina! Helemaal in het teken van mijn boek Trek, eten onderweg, toen en nu, dat 23 februari verschijnt bij Nijgh Cuisine. Het staat vol verhalen en recepten over etende en kokende mensen op reis. Een breed begrip: je reist mee met middeleeuwse pelgrims op weg naar Compostela, kijkt over de schouder van koks op kogge-, VOC-, marine- en cruiseschepen, leest over luxe menu’s in de restauratiewagon van de Oriënt-Express en gaat langs picknickers, padvinders en kampeerders en anderen.

Wat ik bespreek in Trek is slechts een deel van alle bijzondere geschiedenissen over eten op reis, vandaar dat ik al vrij snel tijdens het schrijven besloot om extra blogposts te maken. Het was ook een manier om mijn onstilbare nieuwsgierigheid een plek te geven (‘Past het niet meer in het boek? Op de lijst met blogposts ermee!’). Hier vind je dus verhalen en recepten die niet meer in Trek pasten, te veel afweken van het thema (Nederland en Nederlanders op reis) of waar ik pas later over leerde. Ook zal ik andere mensen regelmatig aan het woord laten, over hun eetervaringen op reis.

Daarom ook deze oproep. Heb je zelf een bijzonder verhaal: iets lekkers of juist heel vies gegeten in de trein in Rusland? Typische reissnacks geproefd tijdens een busreis in India? Of is er in jouw familie een speciaal broodje dat altijd meegaat in de auto naar Frankrijk? Mail het me op charlottekleyn@gmail.com en ik publiceer je eten-op-reis-ervaringen in een blogpost!

Liefs,
Charlotte

Fotograaf: Vincent van den Hoogen

MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS VAN ETEN OP REIS? KOOP MIJN BOEK TREK!
LIEFST BIJ JE PLAATSELIJKE BOEKHANDEL, NATUURLIJK. OF: