Super Simpele Recepten uit Brussel

Stoofpot met knoflook en amandelen tegen de kou
February 13, 2017
4x pasta uit Rome
March 2, 2017

Ze zijn er weer ! De S.S.R.’etjes (klinkt als een studentenvereniging maar staat natuurlijk voor Super Simpele Recepten) uit Brussel, op een nieuw bord. Zoals jullie al van me gewend zijn veel pasta, maar ook spruitjes (when in Brussels…), frittata en ander lekkers.

Goed, deze reeks is niet helemaal hetzelfde idee als in Tours, want daar had ik een kleine, minimaal ingerichte keuken in mijn studentenstudiootje. Hier woon ik in een huis met twee huisgenoten. Er is een grote keuken met gasfornuis (halleluja!), oven, allerlei pannen/messen/vergieten. En een flinke kast met kruiden, specerijen en smaakmakers. Toch kook ik hier niet uitgebreid, omdat ik het druk heb met studeren en je voor jezelf toch minder gaat uitpakken (ik dan). De huisgenoten werken vaak ’s avonds, vandaar. Daarom dus weer een stel makkelijke recepten! Nou ja, recept kan je het nauwelijks noemen. Ideeën, schrijfsels, inspiraties voor lekker eten.

img_0896

De oude vertouwde pasta met tomaat! Dit eet ik als ik verder niets wegkrijg of om me ergens thuis te voelen. Recept nog nodig? Hier.

img_0930

Restje tomatensaus of pasta met tomaat? Dan bak je wat groenten (ik nam paprika’s) en fleur je de hele boel de volgende dag op als lunch. Ik deed er ook nog wat kikkererwten door voor de vulling (en de lekker) en za’atar want die nam ik mee uit Amsterdam en doe ik ongeveer overal op, nu.

img_0937

Toen kocht ik spruitjes, want dat hoort in Brussel. Bovendien zijn ze vreselijk lekker, gezond én van het seizoen. De eerste avond sneed ik ze door de helft, bakje ik ze in olijfolie (ik kookte ze niet eerst voor) en deed er – surprise surprise – za’atar over. Erbij: frittata met ui, knof en paprika en zilvervliesrijst (doe er op het laatst een straal olijfolie over, zó lekker!).

img_0938-2

Ja, en als je spruitjes koopt en je kookt voornamelijk voor 1, dan eet je de dag erna weer spruitjes. Dit was met pasta, gebakken sjaolotje, room, mosterd en zwarte peper.

img_0955-2En daarna… weer spruitjes. Nu met restje tomaat, kikkererwten en room.

img_1009

Tja. Dit is echt chefseten. Een medestudent uit Tours was op bezoek en hij werkte jaren in de keuken. We zouden thuis wat koken en besloten pasta en broccoli te maken. Hij stelde met bechamel voor en ik dacht: als een chef voor je wil koken zeg je geen nee. Maar ik ben nooit zo’n fan geweest van bechamel (zwaar en saai tegelijk) en het was een heftige hap. Goed voer voor chefs, die al de hele dag in de keuken staan en iets simpels willen, maar wel brandstof nodig hebben voor een lange avond.
Nee, dan liever mijn pasta met gebakken broccoli, wat tomaat en pijnboompitten! Wel een bechamelliefhebber? Kook broccoli dan beetgaar (bewaar het water), bak een uitje en teentje knoflook zachtjes in boter. Kook pasta in het broccoliwater. Maak een bechamel, breng op smaak met de ui en knoflook, wat mosterd, veel zout en peper. Meng alles.

img_1034

En last but not least, dit maal dat ik gister met veel voldoening heb verorberd. Aardappel, wortel (ik nam paarse en witte van de biomarkt) en venkel uit de oven en een andijviesalade met croutons van oud brood, gebakken in boter en olie. Ik vond een potje gerookt paprikapoeder en gebruikte dat voor op de aardappelen (met wat dragon) én de croutons (met wat tijm), want ik had er zin in.

Zo. Genoeg inspiratie? Dan ga ik nu snel naar de andere kant van de stad, om raclette (Zwitserland) met Italiaanse vriendin (hier in Brussel) te eten. We zullen een mengeling van Frans, Engels, Italiaans en Portugees praten en wie weet wat nog meer. Allez Europe!

Trouwens: