Stoofpot met knoflook en amandelen tegen de kou

Brrrriljante salade met tahin
February 11, 2017
Super Simpele Recepten uit Brussel
February 28, 2017

Ja, ik was naar Brussel verhuisd, maar moest afgelopen weekend weer even in Amsterdam zijn. En wat was het koud! Maar ook erg mooi. En wat is nou leuker dan sneeuwpoppen maken? Terug naar binnen gaan, koken, eten en films kijken. Precies. Ik help je op weg met deze Spaanse stoofpot met knoflook en amandelen.

De stoofpot wordt lekkerder hoe langer je hem stooft (ik nam vier uur), dus misschien moet je even wachten tot het weekend. Maar ben je student en studeer je graag thuis? Maak hem dan gewoon door de week, het is echt zó gebeurd.

img_0914

Spaanse stofpot met knoflook en amandelen (2 personen

 • 1 flinke ui
 • 5 tenen knoflook
 • 300 gram sukadelappen
 • klontje boter
 • 1 flinke ui
 • 2 laurierblaadjes
 • takje tijm
 • 2 glazen rode wijn
 • 50 gram blanke amandelen
 • half bosje peterselie
 • zout, olijfolie

Snijd de ui in halve ringen en hak 4 knoflooktenen fijn. Snijd het vlees in blokken. Verwarm de boter en een scheut olijfolie in een braadpan en bak het vlees tot het een mooi kleurtje heeft. Haal uit de pan en bak de ui en knoflook een minuut of 5 (neem misschien nog wat meer olie). Doe het vlees terug in de pan, voeg laurier, tijm, wijn, zout en eventueel wat water toe (het vlees moet onderstaan). Laat zachtjes pruttelen op het laagste pitje, minimaal 2 uur maar het liefst langer.
Maak voor het eten het bindmiddel: rooster de amandelen in een koekenpan (pas op, dat gaat snel) en hak ze fijn in een keukenmachine of met een mes. Snijd ook de laatste teen knoflook en de peterselie fijn en meng met de amandel. Roer door de stoofpot en warm even door.
Eet met gekookte aardappelen, rijst, pasta of lekker brood. Nou ja, eet met wat je wil. Ik at het met wat aardappel, wortel en rode kool uit de oven. En rijst. img_0918

img_0916

Trouwens:

 • Het huis een bende? Ja. Maar ook gezellig.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook rondleidingen over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.