Tijd voor herfstgroenten! Deel 2: spruitjes en witlof met mosterdroom

Tijd voor herfstgroenten! Deel 1: gestoofde savooiekool
November 21, 2016
Tijd voor wintergroenten! Deel 3: biet en witlof
November 27, 2016

Mosterd-roomsaus is een typisch geval van: daar maak je een drol lekker mee (uitspraak van mijn oma). Ik maakte hem deze week in het thema van “eet meer herfstgroenten” zowel bij spruitjes, bij witlof, bij kip en bij aardappeltjes. En inderdaad, zó lekker! Maar die drol laat ik toch maar even voor wat het is…

Mosterd-roomsaus (voor bij groenten, vlees, aardappels, brood…), 2 pers.

  • 1 klein uitje (liefst sjalotje)
  • 1 el boter
  • 2 el grove mosterd
  • 2 el crème fraîche
  • zwarte peper

Snipper het uitje en bak zachtjes in de boter. Draai, als de ui glazig is, het vuur laag en voeg de mosterd en crème fraîche toe. Roer even door. Breng op smaak met zwarte peper en misschien zout.

Goed. Waar eet je het bij? Gekookte halve spruitjes (beetgaar, niet platgekookt!) bijvoorbeeld (linksboven op de foto).  img_0047

Of gebakken witlof, die dan zo lekker gaat karameliseren. Snijd daarvoor witlof in kwarten in de lengte. Bak ze in wat boter en/of olijfolie, tot de randen beginnen te kleuren en serveer met de saus.
img_0109

Een dag had ik een restje kip (vrienden waren op bezoek en we hadden een gebraden kip op de markt gehaald) gebakken met wat aardappeltjes. Daar deed de saus het ook errug goed bij. En ja, links heb je de witlof weer.

 

Trouwens:

  • Is dat een kroket rechtsonder op de laatste foto? Nee! Het is geitenkaas in gemalen zwarte peper en paprika!
  • Nog simpeler? Laat de ui en boter weg en roer alleen mosterd en crème door elkaar en warm het even op. Wel lekkere mosterd nemen he? Wat is dat? Nou, die jij lekker vindt.
  • Meer wintergroenten? Mijn vorige blog ging over gestoofde kool!

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook rondleidingen over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.