Tijd voor herfstgroenten! Deel 1: gestoofde savooiekool

Toetje! Kokospudding met limoensiroop
November 11, 2016
Tijd voor herfstgroenten! Deel 2: spruitjes en witlof met mosterdroom
November 23, 2016

De wind waait hard in Nederland, geloof ik. Hier was het gister ook koud en winderig – al leverde dat gisteren tijdens het bezoeken van het dorpje en kasteel Amboise wel mooie plaatjes op, zie onder. Maar goed, dit weer roept om verwarmend eten. En nee, dat hoeft niet alleen met kaasfondue of grote borden pasta. Ik heb het over verwarmende groenten. Het valt me op dat studenten wel met groenten koken, maar vaak niet verder komen dan paprika, courgette en tomaat (ben je student en ga je verder dan die drie? Voel je dan vooral niet aangesproken). Je kan ze inderdaad het hele jaar door krijgen, maar echt lekker zijn ze niet en je hebt zoveel lekkere herfst/wintergroenten! Hier wat inspiratie.

Als eerste: gestoofde kool. Dat klinkt misschien niet lekker, maar dat is het wel. Geloof me maar. Het ‘koolige’ gaat er door het stoven af en het wordt een beetje zoetig. Ik at het met gekookte aardappels, een klodder lekkere (Franse) mayonaise, grove mosterd en kleine augurkjes. 

Ik kan hier op de markt een halve kool kopen en daar vervolgens 2-3 dagen van eten. Ik geef het recept voor een hele kool.

foto-op-08-11-16-om-20-54

Gestoofde savooiekool (5-6 personen)

  • 1 savooiekool
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el roomboter
  • 2 el olijfolie
  • half glas witte wijn (of neem water)
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • zwarte peper, zout

Halveer de savooiekool en snijd de helften vervolgens in dunne reepjes. Pel de knoflook en plek hem onder een groot mes of een houten spatel.
Verwarm de boter en olie in een grote braadpan en laat smelten. Bak de knoflook een paar minuten en voeg dan de kool (in porties) toe. Schep om en draai dan het vuur laag. Voeg zout, komijn en koriander en de wijn of het water toe en laat de kool zachtjes garen onder een deksel.
Na zo’n 15 minuten is de kool zacht. Draai er zwarte peper en serveer bijvoorbeeld met gekookte aardappeltjes, mosterd, lekkere mayonaise en augurkjes.

Trouwens:

  • Mijn telefoon was die dagen kapot, vandaar de maffe foto – gemaakt met de webcam.
  • De volgende herfstrecepten (wat dacht je van gekarameliseerde witlof met mosterd-roomsaus?) volgen snel!

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.