Toetje! Kokospudding met limoensiroop

Vega stroganoff op z’n Braziliaans
November 9, 2016
Tijd voor herfstgroenten! Deel 1: gestoofde savooiekool
November 21, 2016

Heftig zoet door gecondenseerde melk, zwoel door kokosmelk en exotisch door limoenen. Ja, ja, ja? Denk je nu? Mooi, maak dan snel deze pudding! Niet alles errug lekker, maar ook makkelijk, want je hebt alleen een pan en een koelkast nodig!

Ik maakte deze pudding imgresvorige week uit een prachtig boek over de Braziliaanse keuken: This is Brazil (ik heb er één uit Brazilië; ik weet niet of het in Nederlandse winkels te krijgen is, maar hij staat wel op amazon). Er staan prachtige foto’s in, niet alleen van eten, maar ook van het land zelf. De recepten zijn klassiek, maar hebben af en toe ook een twist. Mooie aanwinst dus!

Dus. Kokosmelk, limoenen, gecondenseerde melk. Duidelijk Zuid-Amerikaans hé! Oh wacht, die exotische kokosnoten en limoenen werden door de Spanjaarden en Portugezen in Zuid-Amerika geïntroduceerd. En de gecondenseerde melk is natuurlijk al helemaal kolonialisme ten top. Je kent het wel, toch? Een uitvinding uit de 19e eeuw, erg populair bij Europeanen in de kolonialen. Konden ze zo ver van huis toch lekker Europees blijven en melk binnenkrijgen. Om de melk te conserveren werd het ingedikt en ingeblikt met suiker. Bij verhitting gaat de melk karamelliseren en ontstaat er een romige karamel, bekend onder de Spaanse (Argentijnse) naam dulce de leche; in Brazilië noemen ze hem doce de leite, onder andere ingrediënt van de beroemde brigadeiro’s. En puddingen als deze, dus!
En ach, die kokosnoten en limoenen zijn toch al zo’n vierhonderd jaar op het continent en groeien er fantastisch. Dus toch een erg Zuid-Amerikaanse pudding, lijkt me zo. embalagens.png

500px-Brigadeiro.jpg

Tijdens het maken snoepte ik van het puddingmengsel van kokosmelk, melk, gecondenseerde melk en besloot ik dat de saus die in het boek bij de pudding wordt gegeven met gedroogde pruimen, port, kaneel en suiker veel te zwaar zou zijn. Ik maakte een simpel limoensiroopje en dat werkte er fantastisch bij! En ik halveerde het recept van 6 (het was voor ons vieren na een stevig hoofdgerecht ruim voldoende).
Het niet erg duidelijk op de foto, maar ik gebruikte een puddingvorm van een konijn! Heb je dat nou niet, dan neem je iets anders. Een andere vorm, een kom, kleine glaasjes of kommetjes….

img_9309Recept kokospudding met limoensiroop (3-4 pers.)

  • 40 g maizena
  • 260 ml melk
  • 250 ml kokosmelk
  • 125 ml gecondenseerde melk
  • 2 limoenen
  • 2 el suiker

Meng de maizena met 60 ml van de melk en et apart.
Doe de rest van de melk, de kokosmelk en de condenseerde melk in een pan, verhit op medium vuur tot het begint te borrelen en draai dan het vuur laag. Voeg al roerende het maizenamengsel toe. Volgens het recept moet je nu alles nog 10-15 minuten koken tot het mengsel dik is, bij mij was dat na 1 minuut al dik.
Vet een puddingvorm (of glaasjes/kopjes) in met wat neutrale olie en giet het mengsel uit de pan erin. Dek af met plastic folie en zet minstens vier uur in de koelkast.
Rasp voor de siroop de schil van de limoenen (hou eventueel wat apart voor serveren) en doe het met het sap en de suiker in een pannetje. Laat zachtjes borrelen en kijk of er wat water bijmoet. Haal van het vuur als het iets dikker is en laat afkoelen in de koelkast.
Stort voor het serveren de pudding op een schaal en serveer met de limoensiroop en wat limoenrasp.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.