Vega stroganoff op z’n Braziliaans

Nederlands koken? En recept gado gado
October 21, 2016
Toetje! Kokospudding met limoensiroop
November 11, 2016

Op deze hoogst barre dag kunnen we niets anders dan in godsnaam lekker eten. In het kader van toch-wat-goed-doen-voor-de-wereld hier een recept vleesloze stroganoff op z’n Braziliaans. Kan mijn vriend in Amsterdam – die deze maand heeft omgedoopt in meatless november, een ambitieus plan voor iemand die heiligt gelooft in het duo kip&rijst – ook eens wat anders eten dan ravioli met kaas (nu het heilige duo). Ik snap dat jullie allemaal al gegeten hebben, maar morgen is Trump er ook nog dus moet je wéér troosteten hebben. Dus hierbij:

(Zie voor de Braziliaanse stroganoff mét kip hier)

img_9178

Vegetarische stroganoff op z’n Braziliaans (2 pers.)

 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 grote aardappels of een paar kleintjes
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1,5 el tomatenpuree
 • 1 el mosterd
 • 1 tl tijm, snuf chilipeper
 • 6 el slagroom
 • rijst, frietjes-chips, koriander
 • olijfolie, zout, zwarte peper

Snijd de ui en knoflook fijn en de aardappels, aubergine en courgette in stukjes of plakjes. Bak de ui zachtjes in olijfolie, voeg na ongeveer 5 minuten de knoflook toe en bak mee. Voeg de aardappel en aubergine toe en bak 5 minuten. Voeg de courgette toe, bak even mee en voeg dan de tomatenpuree, mosterd, kruiden, zout en peper toe. Giet water in de pan tot alles net onder staat en laat zachtjes koken. Roer af en toe om en voeg zo nodig meer water toe.
Voeg de room toe als de groenten gaar zijn en laat even meepruttelen.
Serveer met rijst en eventueel chips, koriander en/of salade.

img_9187Trouwens:

 • Frietjes-chips? Ja, die lange dunne chipjes, weet je wel? In Brazilië zijn ze dol op stroganoff met die chipjes en inderdaad, het werkt erg goed (zie foto hieronder van de versie met vlees en frietjes). Ik had ze niet in huis hier in Tours, dus ze staan niet op de vegafoto. Evenmin als de koriander, maar die leek me er ook erg lekker bij. Of neem peterselie.
 • Wederom geldt: ga los met je creativiteit! Ik eet nu even geen champignons, maar die doen het zeker ook goed in de stroganoff. Dus kijk wat je in huis hebt of waar je zin in hebt! Broccoli, knolselderij, bloemkool, paprika’s, etc. etc. etc.

img_4951