Wildplukken in het park

Eettentoonstellingen in Brussel en Antwerpen
May 20, 2017
Boekentip: Het diner van Trimalchio
June 7, 2017

Een groep bloggers trekt vrolijk achter wildplukker Edwin Flores aan in het Amsterdamse Beatrixpark. Hij laat zien dat je hier ontzettend veel eetbare planten kan vinden, om mee te koken, in te maken of tot thee te zetten. En vertelt er nog historische wetenswaardigheden bij ook!

IMG_1742

Het uitje is georganiseerd door Celestial Tea, die vier nieuwe biologische smaken heeft. Edwin gaat daarop in tijdens zijn toer en vertelde over de eeuwenoude gebruik om kruidenthee te zetten. Inderdaad: echte thee komt vanaf de zeventiende eeuw uit Azië naar Europa, maar het gebruik om kruiden in heet water te laten trekken deden we hier al lang. Vaak werden er medicinale werkingen aan gelinkt. Nog steeds trouwens: brandnetelthee schijnt heel goed te zijn tegen acné. Sommige kruiden kan je het best even laten fermenteren (bramenbladthee bijvoorbeeld), andere gebruik je gedroogd (kamille, vlierbloesem).

images.jpg

We komen langs een veld uitgebloeide lelietjes-van-dalen. Symbolisch erg belangrijk binnen het Christendom, tijdens huwelijken en in Frankrijk ter viering van 1 mei. Maar ook ontzettend giftig. “Koningshuizen zijn ermee uitgeroeid!” roept Edwin. Kijk, van zo’n uitspraak gaat mijn historisch hart natuurlijk harder kloppen. Hoe zit dat? Bij verder vragen verwijst hij me naar rijke bron het Internet, maar die kan me niet verder helpen. Mysterie of mythe?

 

Een andere link naar het verleden legt Edwin bij de moerasspirea, met heerlijk geurige bloemen. In de zeventiende eeuw werden de bloemen op de grond in grachtenpanden gelegd, om een prettige geur af te geven. Ik lees dat dit al in de middeleeuwen werd gedaan in huizen en kastelen.

Edwin is als een vis in het water tussen de planten en kruiden. Hij plukt brandnetel met zijn blote handen, duikt een vijver in om watermunt te plukken en ziet overal eetbaars waar de rest van de groep straal langs zou lopen.

IMG_1754

Na afloop strijken we allemaal neer in restaurant As, waar drie mooie gerechtjes worden geserveerd. De celestial thee is in het eten gebruikt en we drinken het erbij. Garnalen met paprikasaus en kaneel-kardemomthee, lamsvlees met lamsoor en augurken ingelegd in de kurkuma-gemberthee en perziken in lavendel-vanillethee met room en saffraan. Er is ook groene thee met mecha, die ik nu drink op deze grijze zaterdagochtend.

IMG_1758IMG_1756

Een mooie zonnige dag die eindigde in een vreselijke donderbui, maar dat had ook wel iets knus. Ik heb veel geleerd: lekkere nieuwe thee en heel veel over wildplukken. Dat wil ik vaker doen! Jij ook? Volg een workshop van Edwin of haal zijn boek in huis.