Brood met tomaat en feta op z’n Grieks

Lente! En simpele maaltjes in Brussel
March 31, 2017
Eettentoonstellingen in Brussel en Antwerpen
May 20, 2017

Laatst was ik een weekendje in Antwerpen. Ik vroeg op social media of iemand een tip had en werd overspoeld door aanbevelingen voor restaurants, cafés en musea. Antwerpen is populair in Nederland, blijkt maar! Na het wegstrepen van dure plekken bleef er alsnog een boel over, maar ik koos uiteindelijk voor een klein Grieks tentje aan de Schelde (Varelli). Daar at ik iets heel simpels en heel lekkers: hard brood met gepureerde tomaten, feta, oregano en veel goede olijfolie.

IMG_1216Tijdens mijn middelbareschooltijd at ik wel eens bij de Grieks – met klassenuitjes vooral. Veel vlees en als je dat niet wilde kreeg je een paar hoopjes tzatziki-achtige sausjes en veel feta. Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde in enorme Grieks restaurant in een gekke buitenwijk van Berlijn. Ik ben geen fan. Maar, Grieks eten moet wel echt heel lekker zijn, dacht ik altijd.
Toen iemand dus een goed tentje in Antwerpen tipte met allemaal mezzes wilde ik het graag proberen. En ja! Het eten was anders. Je eet geen enorme borden vlees, maar deelt kleine hapjes (mezze). We aten grote witte bonen in tomatensaus (met wat feta en dille), koekjes van courgette met yoghurt en dille en halloumi met aubergine, spek en gedroogd fruit (veel te zoet, waar ik al bang voor was – had het niet moeten bestellen).

Het hoogtepunt was echt het brood met tomaat en feta. Zo simpel, zo goed. Het heeft wel iets van een salade die je in (een van mijn favoriete) restaurant(s) Beyrouth krijgt, van tomaat, ui, feta en munt. Maar hier komt dus brood bij. Na wat googlewerk vond ik dat het om paximadia gaat, tweemaal gebakken brood uit Kreta. Een soort beschuit/biscuit dus, dat ook twee keer wordt gebakken (dat zie je ook terug in de naam: bis – twee; cuit – gebakken). Door het vocht van de tomaten en olijfolie wordt de paximadi (enkelvoud) wat zachter, maar niet zompig. Stevige brood, Frisse tomaat, Romige kaas, zalvende olie en kruidige oregano: echt een steengoede combinatie.

Thuis probeerde ik het na te maken met oud zuurdesembrood (mijn huisgenoot koopt altijd heel goed brood en eet het niet op, dus ik maak er na twee weken iets van). Ik lees dat er eigenlijk myzithra (soort ricotta maar dan scherper) moet worden gebruikt, maar dat ook veel Grieken feta nemen bij gebrek aan myzithra.

IMG_1267 2

Recept brood met tomaat en feta op z’n Grieks (bijgerecht 2 pers.)

  • twee flinke handenvol oud brood in stukken
  • 5 smaakvolle tomaten
  • 5 el lekkere olijfolie
  • 50-75 gram goede feta
  • 2 el gedroogde oregano (of za’atar)

Leg de stukken brood op een bord en giet er 2 el water en 2 el olijfolie over.
Rasp de tomaten op een kaasrasp (met allemaal gaatjes, niet zo’n Hollandse) in een vergiet op een kom. Giet het tomatenvocht op het brood en laat even staan.
Breng de tomatenpulp op smaak met een beetje zout en verdeel over het brood, verkruimel de feta erover, giet de rest van de olie (of meer) erop en maak af met oregano of za’atar.

(Ik at er aubergine uit de oven met tahinsaus en sla met kalamata-olijven bij)
IMG_1269 2

En dit alles haalde ik op de heerlijke marché du midi: een enorme, hysterische, goedkope en luidrichtige markt elke zondagochtend in Brussel.

IMG_1257