Vis- of auberginestoof uit één pan

Recept hete dandan-noedels voor koude dagen
January 16, 2017
Crostini met erwtjesspread
February 3, 2017

Ui, paprika, aardappel, tomaat en vis of aubergine in laagjes. Dat maakte Mario laatst voor me. Makkelijk, want alles gaat tegelijk in de pan en je hoeft niets meer te doen; lui, want je hoeft maar één pan af te wassen; maar vooral lekker, want alle smaken sijpelen door de lagen en als het goed is gaat de onderste laag uien ook nog een beetje karameliseren. Perfect voor een vrijdagavond als je geen zin hebt uitgebreid te koken maar wél lekker wil eten.

16121617_10212379882078512_1064501084_oEerst aten we de versie met witvis, later een vegetarische. Als je aubergine neemt, heb je wat vocht nodig (witte wijn, bouillon of water), dat hoeft niet bij courgette.

Laagjes in een pan met vis of aubergine (2 personen)

  • 300 gram witvis OF 1 aubergine/1 courgette in de lengte in plakken
  • 1 ui, in dunne ringen
  • halve rode paprika, in reepjes
  • 2 grote of 4 kleine aardappels, geschild en in plakken
  • 2 smaaktomaten, in plakken
  • 2 el olijfolie
  • paar takjes verse tijm of 2 tl gedroogde
  • half glas witte wijn (of bouillon of water) als je voor aubergine kiest

Bestrooi de vis of aubergine met zout. Doe de olijfolie in een hapjespan (niet te wijd) en leg de ingrediënten op volgorde in laagjes, steek de takjes tijm in de pan, giet het eventuele vocht erbij en breng op smaak met zout en wat peper. Zet op middelhoog vuur onder een deksel, draai het vuur lager als de boel te hard gaat. Prik af en toe in de aardappel en aubergine. Als die gaar zijn, is het klaar!  img_0686

img_0824

Foto 1 is de versie met vis en gedroogde tijm, foto twee die met aubergine en verse tijm. Hier met zwarte rijst en farofa (gebakken casavemeel).

Trouwens:

  • Hip he, die eerste foto. De volgorde van de ingrediënten is inderdaad niet hetzelfde als in het recept. Het maakt in feite ook niet heel veel uit, als de uien maar onderop liggen en de vis bovenop.