Mijn favoriete plekken in Tours

In het restaurant, Christoph Ribbat
November 28, 2016
Recept nieuwe jaar: kikkererwtenstoof met knapperige boerenkool
January 13, 2017

Mijn Toursavontuur is weer voorbij! Bijna vier maanden was ik in deze gezellige studentenstad en ik in die tijd heb ik een aardig rijtje favoriete plekjes verzameld. En die deel ik nu, voor als je ooit naar Tours komt!

De stad
Struin door het centrum, mis het grote plein (place Plumeau) en de middeleeuwse straatjes eromheen niet, loop langs de Loire, bekijk de kathedraal en de andere kerken en ga naar een park (Prébandes is mooi; de Jardin botanique ook én heeft walibi’s, ezels, flamingo’s en emu’s!)

Cafés

Stamkroeg
Tussen de Hallen en de universiteit ligt café Le Tourangeau, de stamkroeg van mijn mede-masterstudenten (mijn Braziliaanse vrienden noemen het café inmiddels ook stamkroeg, al is de uitspraak soms nog wat lastig). We weten eigenlijk niet zo goed waarom, want de zon komt pas laat op het terras en de bediening is vaak nogal onaardig. Maar de koffie is lekker, kost maar 1,40 en het is er gezellig. Pluspuntje: ze doen niet moeilijk over eten meenemen. Dus ’s ochtends zit het vol mensen die hun croissant komen eten met een kop koffie, ’s middags nemen mensen een sandwich, kebab of salade mee en op zaterdag zie je groepen mensen met oesters van de markt hun glaasje wijn drinken.
Le Tourangeau, 36 place du Grand Marché
schermafbeelding-2016-12-18-om-12-22-11

Goede koffie en Latin beats
Genoeg gehad van het Franse? Ga dan koffie drinken in het Guatemalaans café Cafecito. Het is er knus, er wordt fijne muziek gedraaid (altijd Spaanstalig en meestal swingend), je kan er koffie met echt melkschuim krijgen (ja, dat is bijzonder in Frankrijk) en de eigenaresse is vreselijk aardig. De koffie is er wat duurder dan elders, maar het is een fijne studieplek en je kan ook voor een tientje lunchen met een fajita, sapje, espresso en chocoladekoek.
El Cafecito, 43 Rue du Grand Marché

Vrijdagcafé
Mijn favoriete café om eind van de middag een glas wijn te drinken. Bistrot 64 (schuin tegenover Cafecito) is open vanaf 15 en verzekert instant gezelligheid: er wordt goede muziek gedraaid (van de Beachboys tot Elvis, en van Brel tot de Beatles), het is leuk ingericht en de barman is relaxed.
Bistrot 64, 64 Rue du Grand Marché

Dansen met bubbels
Ok, ik ben er maar één keer geweest, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de Serpent Volant de leukste dansplek in de stad is. Beneden is een bar, erachter een jamruimte met piano en gitaren (helaas is het ook de rookruimte dus ik hou het er niet langer dan 1 minuut uit) en boven kan je dansen. Tip: de bubbels zijn niet duur. Vraag om vin pétillant.
Le Serpent Volant, 54 Rue du Grand Marché

Winkels

Markt
Leukste bezigheid van het weekend is de markt bezoeken. Ga op zaterdag of woensdag naar de Hallen, waar het vreselijk druk is met mensen die hun weekendinkopen komen doen. Er zijn wat kaas- en vleesstallen maar het grootste deel van de verkopers zijn boeren uit de omgeving die hun groenten en fruit aanbieden. Veel boeren verkopen ook eieren van hun eigen kippen (bewaar je doosje en vul opnieuw aan!).

Lekkerste bakker
Als je toch op de markt bent bij de Hallen, ontbijt dan met een croissant of pain au chocolat van boulangerie À la Bouchée Délicieuse, in één van de cafés rond de markt. Van alle bakkers die ik heb geprobeerd is deze het best. En ik ben niet de enige die dat vindt, op zaterdag sta je meestal wel even in de rij voor je bestelling. Maar het is het waard! Het brood is er ook lekker, overigens.
À la Bouchée Délicieuse, 30 Place Gaston Paillhou (tegenover de Hallen)

Nog meer markt
Elke dag is er wel ergens een markt in de stad, maar ik ken alleen de twee bij mij in de buurt: de Hallen en de zondagsmarkt op Place Rabelais. Iets rustiger dan de zaterdagmarkt, en de verkopers nemen meer tijd voor je bestelling (of om je in de maling te nemen). Tip: koop een gebraden kip en een stokbrood en eet met z’n allen met je handen.img_0226

Beroemde brioches
Een vak binnen de master is het voorbereiden van een expositie over winkels in Tours voor en na de Tweede Wereldoorlog. Ik zat in het groepje boulangerie-patisserie en zo kwam ik terecht bij briocherie Lelong, een klassieker. De winkel zit al honderd jaar tegenover het station en wordt gerund door dezelfde familie. We interviewden de vierde generatie. Sinds de jaren tachtig worden alleen brioches verkocht, ze zijn niet duur en precies zoals een brioche hoort te zijn.
Briocherie Lelong, 13 Place du Général Leclerc
cbc99951eb74b6204bdd1865c6979cf2

Restaurants
Ik ben niet vaak uit eten geweest, dus kan alleen de plekken noemen waar ik ben geweest en waar ik lekker heb gegeten.

Rue Colbert
Een straat die richting de Kathedraal St. Martin gaat zit vol eetplekjes. Je kan er terecht voor Frans, Libanees, Ethiopisch, Indiaas, hamburgers, sushi… You name it. Ik heb zelfs bij twee Libanese restaurants gegeten, waarvan Beyrouth het lekkerst was. Het eten in het Indiase restaurant aan het eind van de straat was ook erg lekker en de eigenaar heel lief. Qua Franse restaurants at ik in l’Étable, simpel en goed.
Beyrouth, 60 rue Colbert
Le Palais de Raia, 113 rue Colbert
L’Étable, 121 rue Colbert

2x Portugees
Nog nooit in Amsterdam gedaan, maar hier at ik twee keer in een Portugees restaurant. Allebei gezellige tenten en lekker eten.
Restaurant Douro, 16 rue de la Grosse Tour
La Bonne Assiette, 75 rue Geroges Courtine

Verder

Films
Goede films, lage prijzen en een hip café. Tours heeft het! Cinémas Studio zit niet pal in het centrum, maar het is te lopen en ze draaien echt goede films.
Cinémas Studio, 2 rue des Urselines

Drankjes en dansjes langs de rivier
In de zomer is het een paradijsje langs de Loire. Je kan een lang stuk langs de rivier lopen en op één van de strandjes chillen, of naar la Guinguette gaan: een café dat in de zomer wordt opgebouwd. Er zijn regelmatig concerten of andere evenementen. En heel Tours verzamelt zich in de zomer langs het water.

Buiten de stad
Ben je in de buurt? Ga dan vooral ook buiten Tours kijken. Ik ben geen expert, want ben maar een paar keer op stap geweest. Maar toch heb ik wat aanraders.

Blois
Echt een dikke aanrader. Op zo’n veertig minuten met de trein vanaf Tours ligt deze stad, die groter was dan ik dacht. Ga struinen in de steile straten, ga naar het kasteel, sla – als het zaterdag is – vooral de markt niet over. Toen ik er was (eind november) zat een café naast de markt bomvol mensen die oesters aten. So when in Rome…
img_0385

Amboise
Maar twintig minuten met de trein van Tours ligt het stadje Amboise. Kleiner dan Blois en minder levendig, maar wel twee attracties in één klap: het mooie kasteel (mét prachtig uitzicht) en het museum over Leonardo da Vinci, die de laatste jaren van zijn leven in Frankrijk doorbracht. Zijn ontwerpen zijn nagebouwd en in de kasteeltuin geplaatst.

Dierentuin
Verder weg en ik weet niet of je er zonder auto komt. Maar als je een auto hebt, dan is ZooParc de Beauval wel een mooie dagbesteding. Hij is groot en heeft een heleboel dieren (koala’s! panda’s!) , waarvan een aantal alleen in dierentuin kunnen voorkomen, omdat ze in de natuur niet zouden overleven – witte tijgers en leeuwen.

Trouwens:
Ken je Tours en denk je nu? Wat!! Maar ze noemt (… in te vullen) niet! Oh ik heb vast een heleboel leuke plekken niet genoemd. Dit zijn alleen de plekken waar ik graag kwam.