Feijoadaparty in Tours

Meer culinair TOURS!
September 25, 2016
Van peterselie naar couscous: het mysterie van tabouleh/taboulé + recept
October 9, 2016

Nogmaals: het gaat goed hier. Ik ben in een hele leuke vriendengroep terechtgekomen. Het zijn zes Brazilianen, wat Fransen en Italianen. Een paar zitten in mijn jaar, een paar in het tweede masterjaar, sommigen zijn al afgestudeerd en anderen zijn er op een andere manier ingerold. De meeste masterstudenten zijn koks en het is erg interessant om met ze te praten. En te koken. Hoogtepuntje afgelopen week was het feijoadafestijn van zaterdag. Om half elf sprak ik af met chefs Mathias en Larissa. In hun vaste café maakten we een boodschappenlijst en vervolgens gingen we de markt op om tomaten, peterselie, limoenen, uien, varkensoren, spek en worst te kopen. Dit alles was voor de Braziliaanse bonenpot feijoada, de bijgerechten en caiperinha’s. De zwarte bonen stonden sinds de vorige dag al in de week. Ik heb al eens over feijoada geblogd, maar toen was het niet gemaakt door een team van chefs! Mathias, die de bachelor gastronomie in Brazilië deed (ja, dat bestaat) en in restaurants in Brazilië en Madrid heeft gewerkt, maakte zijn versie van feijoada, met veel gebakken ui en knoflook. Paulo, die jaren als kok heeft gewerkt, maakte de farofa en caiperinha’s en Larissa maakte een tomatensalade met rode ui en rodewijnazijn.

2016-09-24-14-52-22
Toen we na zes uur eindelijk konden aanvallen (inmiddels waren we met meer dan 10 man) stond er een feijoada met allerlei varkensvlees, een vegetarische versie met borlottibonen (die mooie gevlekte), farofa met boter (gebakken cassavemeel, erbij voor de crunch), gebakken cavalo nero (bij gebrek aan Braziliaanse couve), een tomatensalade en partjes sinaasappel op tafel.
img_9111

2016-09-24-20-54-52

Helaas heb ik geen foto van de afterparty. De uitbuikparty. Drie mensen hingen voor pampus op de bank, de twee bewoners van het huis hadden zich in hun slaapkamers teruggetrokken en de rest zat een beetje op de grond. Toen iedereen na twee uur weer wat kon bewegen, stond Larissa op om mate te maken. Ze komt uit het zuiden van Brazilië, waar men continue mate drinkt : een soort groene thee van de mateplant. Je drinkt hem heet uit een kalebas (cuia), door een rietje (bomba). Er zijn allerlei rituelen bij, zo mag je het rietje niet aanraken, moet je de kalebas steeds tegen de klok in doorgeven en schenkt de maakster steeds nieuw heet (maar niet kokend!) water in de kalebas. Ik kende mate wel in koude vorm en ook in de populaire Club Mate uit Berlijn, maar ik had het nog nooit heet gedronken. Ik vond het erg lekker, maar kon er ‘s avonds niet van slapen. Oppassen dus, want het bevat enorm veel cafeïne!

Zo. Honger? Zie mijn eerdere recept voor feijoada. Of ga op zoek naar Brazilianen bij je in de buurt. Geloof me, ze zijn overal!

 

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.