Meer Tours en meer S.S.R. (super simpele recepten)

Verhuisd naar Tours! En simpele gerechten op 1 bord
September 7, 2016
Meer culinair TOURS!
September 25, 2016

Het gaat goed hier. Ik heb de introductie van mijn master gehad (Food History) en het klinkt veelbelovend. We krijgen niet alleen les van goede docenten, maar gaan ook naar conferenties in Parijs, we gaan samenwerken met studenten food design in Reims en meehelpen met een onderzoeksproject in de archieven hier. Ook leuk: de andere studenten. Zo ontmoette ik een meisje uit Montpellier dat me haar staafmixer te leen heeft beloofd als ik een te groot humustekort heb (nu nog tahin vinden…) en kwam ik in bij groep Brazilianen terecht (goh!) die me gaan introduceren in de wereld van mate (een soort thee uit Zuid-Brazilië, Uruguay en Argentinië).
O ja, en ik heb de leukste weekendactiviteit hier gevonden: inkopen doen op de markt. Ook ging ik verder met simpele dingen koken en ze van mijn mooie bord opeten. Dus lees maar verder. 

Dit is de bibliotheek van het Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation. Hele mond vol ja. Helaas verhuist de bieb in november naar een ander pand. Nog even hier genieten dus. Twee zalen vol boeken over eten, met één bibliothecaresse en geen digitaal systeem. Dus als je een boek wil lenen en zij is er even niet, laat je gewoon een briefje achter.

Terug naar het eten in mijn kamertje. Als eerste: ontbijt. Ik las er net een leuk artikel over, naar aanleiding van het nieuwe boek van Mara Grimm. Mijn ontbijtjes zijn niet erg origineel, maar wat wil je als je het lekkerste brood kan krijgen. Thuis eet ik dus brood met zoute boter en abrikozenjam en als ik tijd heb een eitje. img_8984-1Buiten de deur doe ik zoals de Fransen: een pain au chocolat of een croissant bij de bakker halen en dan in het cafe opeten met een petit cafe. Zie op de foto trouwens een Frans eettijdschrift dat een medestudent me heeft geleend. Ik ben in andere landen altijd nieuwsgierig welke tijdschriften ze hebben, helemaal na mijn delicious.tijd. De meeste hebben niet zulke mooie foto’s en opmaak als delicious. en ze zijn erg gericht op de vrouw (ook schoonmaak- en beautytips). Maar de Fricote niet. Het is reuze hip en en bobo-Parijs, geloof ik. Hoewel ik Frans kan én het een tweetalig (+Engels) blad is, snapte ik er eerlijk gezegd weinig van. Maar mooi is het wel.
(O ja, en die walvis? Dat is Baleia. Ze gaat al vijf jaar lang elke reis mee met mijn Braziliaanse Mario, en nu is ze mee op mijn avontuur. Tot nu toe bevalt Tours haar goed en ze vond vooral de markt erg leuk).

Lunch en avondeten. Als je in een compleet lege keuken komt, duurt het even voor je bent gesetteld. Vooral als je niet te veel geld in één keer wil uitgeven en je maar vier maanden blijft. Beetje bij beetje koop ik dus essentiële spullen (olijfolie, azijn, mosterd, koffie, boter, jam, zwarte peper, peperoncino, komijn, koriander), maar het blijft nog magertjes. Oplossing? Koop iets wat meteen veel smaak geeft. Zo heb ik mosterd met dragon in huis en kocht ik op een dag groene-olijventapenade. Bij een omelet en wat gebakken groenten geeft zo’n klodder tapenade meteen een kick. De dag erna kwam ik laat thuis en was ik moe, dus kon ik makkelijk wat in elkaar flansen: ik warmde een Libanees brood op (lag nog in de vriezer), smeerde er wat tapenade op en maakte het af met gebakken wortel en courgette.

En eindelijk at ik weer pasta! Het was meer dan een week geleden, dus hoogste tijd. Een dag at ik het met een restje tomaat en geitenkaas, dat was lekker. Maar toen ik vrijdag laat thuis kwam na welkomsdrankjes met de master en flink honger had was er bijna niets in huis. Ik maakte pasta met olijventapenade en het is niet vies, maar ook niet bijzonder lekker. (Heel toepasselijk is de foto ook niet scherp). Ik kan pasta met olijfolie, parmezaanse kaas en zwarte peper meer aanraden (maar ja, de laatste twee had ik niet in huis).

Maar de dag erna ging ik naar de markt en kwam alles weer goed. Bij les Halles is het zaterdag een drukte van jewelste. Men doet inkopen, drinkt koffie op terrassen en kletst. In deze prachtige nazomer liggen de stallen vol met rijpe tomaten, mooie ronde en lange courgettes, sperziebonen, verse kruiden, perziken, aardbeien en meloenen. Baleia en ik konden ons geluk niet op. Dit was de buit voor aanstaande week. (O ja, geheel op z’n Frans krijg ik het niet voor elkaar om een brood te halen zónder het kontje er onderweg af te snoepen). img_8987

Ik gebruikte de aardappels, paprika’s, uien, tijm en een ei voor een zeer geslaagd bordje. img_8989Ook maken? Zie hier:

Recept aardappel met gestoofde paprika en ei (1 persoon)

  • 4 kleine aardappels of 2 grote
  • 1 grote ui
  • 2 kleine paprika’s of 1 grote (ik had 1 rode en 1 geel-groene)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • paar takjes verse tijm, versgemalen zwarte peper, olijfolie

Was of schil de aardappels en snijd ze in blokken. Kook gaar in water met zout. Giet af en zet apart.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Bak zo’n tien minuten zachtjes in 2 eetlepels olijfolie. Snijd de paprika in even dunne repen. Voeg toe aan de uien en bak tien minuten mee. Snijd de knoflook fijn en bak een paar minuten mee. Ris wat tijm en voeg toe. Breng de groente op smaak met zout. Laat zachtjes bakken tot de groente lekker smeuïg en zacht zijn. Klaar? Haal ze ui de pan en bewaar in een bakje.
Kook een ei zacht of medium (wat je lekker vindt).
Zet een vuur wat hoger en doe 1 eetlepel olijfolie in de pan. Voeg de aardappels toe en plek/prak ze een beetje met een vork. Schep af en toe om en voeg hier ook wat tijm aan toe.
Verdeel de aardappel op een bord, leg de groente erop en vervolgens het ei. Draai wat zwarte peper over het bord.

Trouwens:

  • Ik vond dat er op het laatst nog een zuurtje bij kon en deed een drupje azijn bij de groenten. Dus proef!
  • Vegan? Geen ei en het is nog steeds een feest. Je kan er dan ook nog wat pijnboompitten of gehakte walnoot op strooien.

img_8988

 

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.