Verhuisd naar Tours! En simpele gerechten op 1 bord

Meer Tours en meer S.S.R. (super simpele recepten)
September 11, 2016

De kokende student is terug! Afgelopen jaar woonde ik in een echt huis met vrienden, met een best uitgebreide keuken (vier gaspitten, twee ovens, grillplaat, staafmixer, spirelli, vijzel, goede messen, pannen, snijplanken, etc.). Bovendien was ik het laatste half jaar een stagiaire bij delicious. en dus niet eens echt een student meer. Maar nu ga ik terug naar mijn roots, back to basic, I return to where it all began: in een mini keuken met twee elektrische plaatjes, een steelpannetje en een koekenpannetje, 1 mes, 1 mini snijplank en that’s it. Maar het is wel in Tours voor een uitwisseling, dus dat maakt alles dan toch wel weer heel erg leuk. 

Ik ben hier voor een master Food History. Vier maanden Tours (Frankrijk), vanaf januari zes maanden in Brussel. De stad is veel en veel leuker dan ik dacht. Er zijn heel veel studenten en de stad is vol mensen op terrassen en overal zijn restaurants en cafés. Het middeleeuws centrum staat vol met mooie vakwerkhuizen en langs de Loire heb je nu la guinguette, een cafe met muziek langs het water. ‘s Avonds is het megadruk met groepen mensen die langs het water zitten. De Erasmuspopulatie van de stad is er ook goed vertegenwoordigd.

Maar goed, even terug naar het eten. Ik ga hier heel simpele recepten maken dus, en heb bedacht ze allemaal op hetzelfde bord te fotograferen (ik heb één leuk bord gevonden). Het wordt wel even afwachten hoe veel ik ga koken, want na een week heb ik nog maar een paar keer hier gegeten, maar dat zal allemaal wel anders worden als de lessen beginnen.

Zo. Klaar voor S.S.R. (Super Simpele Recepten)?

img_8855

img_8858Ik geloof niet dat je dit in Nederland kan vinden, maar mocht je in Frankrijk komen, koop dan deze makreel in mosterdsaus. Erg lekker. Vooral met stokbrood erbij. Ik warmde wat linzen op en at er tomaatjes en radijsjes bij. Topmaal.

img_8868

img_8861De volgende dag kocht ik voor de lunch een geitenkaasje met gedroogde tomaat en flanste ik het restje linzen, tomaten en radijsjes tot salade, met dragonmosterdvinaigrette. Ja, een goede vinaigrette maken behoort wel tot een vereiste als je mega simpel wil koken. Het maakt namelijk een boel lekker en je hebt alleen mosterd, olie, azijn en een drup water nodig. En een kommetje en een vork. Ik hou van scherpe vinaigrette met veel mosterd, op dit moment gebruik ik dragonmosterd omdat dat vreselijk lekker is. Dus voor 1 persoon: meng 1 el. mosterd, een halve el. azijn en ongeveer 2 el. olijfolie door elkaar. Voeg een tl. water en een snuf zout toe.
Gebruik dit bij sla, geraspte wortels, tomaten, bietjes, linzen, kikkererwten, komkommer, radijs, gekookte prei, gekookte artisjok, etc. etc. etc.

 

img_0078Later maakte ik nog een simpele lunch: een omelet met wat geitenkaas en tomaatjes een een salade van wortel, tomaat en radijsjes met dezelfde vinaigrette als boven. Het leven kan zo simpel zijn!

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.